A japán kardművészet, a kendo mestere Győrzámolyon

Nagyon fontos kérdés, hogy a digitális technológiával és információkkal telített világunkban milyen irányú lesz az értékek változása, milyen jövőképe lehet az egyéneknek és a közösségeknek. Japán a legmodernebb trendeket és a legősibb hagyományt ötvözte sikeresen. Ennek esszenciáját mutatja be Győrzámolyon előadásában Eiga Naoki, a kendo, a japán kardművészet mestere.

 

Ha meg szeretnénk érteni, hogy Japán miért sikeres mind gazdaságát tekintve, mind az értékközvetítésben, akkor érdemes a legősibb, ma is élő hagyományt megismerni, a kendot, a japán kardművészet kultúráját, szemléletét, szellemiségét. A kendo egyszerre mutatja és tanítja meg, hogyan legyünk nagyszerű sportolók, a hétköznapok értékrendjében eligazodni képes, törekvő, a munkát és elszántságot egész életünk során értéknek tekintő emberek.

Április 21-én 16 órától, a győrzámolyi Sportcsarnokban Eiga Naoki kendo mester tart előadást, filmvetítést arról, mi az, amit a kendo megtanít, és ez hogyan alkalmazható a mindennapi életben. Eiga Naoki érdemeit és Japán kultúrában betöltött helyét pontosan jelzi, hogy magyarországi látogatása során a japán nagykövet, Kosuge Junichi Úr személyesen kíséri.

Eiga Naoki mester kendo világbajnok és hazájában, illetve Ázsiában, USA-ban olyan elismerésnek és népszerűségnek örvend, mint Christiano Ronaldo a futballt szerető nemzetek körében. 1990-ben csatlakozott a Hokkaidói rendőrséghez, jelenleg a Hokkaidói Rendőrakadémia igazgatójaként szolgál.

Hogy miért éppen a győrzámolyi Szigetközi Junior Kendo Klubhoz (SZJKK) látogat a kendo egyik élő legendája? Mert az SZJKK többek között Babos Gábor, Dubi Attila és Dubi Sándor versenyzői teljesítményével, majd vezetésével a magyar kendo egyik legsikeresebb klubjává vált. A magyar kendo válogatott – európai országok közül - egyedüliként volt képes egymás után kétszer világbajnoki bronzérmet elérni. Mindegyik válogatott gerincét a szigetközi kendosok alkották. A parádés, másodszor kiérdemelt világbajnoki bronzérmet Japánban gyűjtötték be a magyar kendosok. Teljesítményüket több, mint 15.000 ember tapsolta állva Tokióban. Többek között ennek a teljesítménynek is köszönhetjük, hogy a Nagykövet Úr társaságában Eiga Naoki mester ellátogat hozzánk.

Az esemény a Japán Nagykövetség és a Magyar Kendo Szövetség és a Szigetközi Junior Kendo Klub közös szervezésében valósul meg.

 

A Sakura Kupán ismét nagy létszámú csapattal indultunk. 16 ifjú kendos öregbítette a Szigetközi Kendo Klub hírnevét. Öt kategóriában versenyeztünk a 10 országból érkezett 193 kendossal.

Eredmények: 
Kihon A
3. hely Orosz Ábel
Fighting Spirit: Szabó Botond

Kihon B

3. hely Nemes Honorka
Fighting Spirit: Dinnyés Lili

Csapat

A csapatversenyre a szervezők úgy sorsoltak össze csapatokat, hogy mindhárom junior kategóriából, de különböző klubokból álljanak a csapatok.

Így is szép erdeményeket értünk el:

3. hely Hauser Richard (Mushin Kendo Klub), Koó Armand, Rippert Sándor
Foki Marcel (Bakony Kendo Klub)l, Élő Zsombor, Horváth Dávid

Gratulálunk mindenkinek!

Álló sor: Dubi Attila, Fülöp Barnabás, Fekete Barna, Vas László, Élő Eszter, Dinnyés Lili, Szabó Botond,

Szeizában: Rippert Sándor, Szabó Botond, Koós Armand, Virág Zsombor, Horváth Márton, Horváth Dávid, Molnár Attila Benjámin, Nemes Honorka, Horváth Kristóf, Orosz Ábel, Élő Zsombor

Klubunknak rendszeres vendégei a Japán leghíresebb kendo egyetemének, a Kokushikan Egyetemnek a diákjai. Idén az a megtiszteltetés ért minket, hogy Keita Miyamotot is vendégül láthattuk, aki a 2016. Össz Japán Kendo Bajnokság harmadik helyezettje volt.

Állósor (balról jobbra): Fekete Barna, Dubi Attila, Élő Zsolt, Babos Gábor, Kamocsai Péter, Molnár Attila Benjámin, Németh Csanád, Koós Armand, Oláh Benedek, Horváth Kristóf, Dinnyés Lili, Dubi Sándor, Rippert Sándor, Élő Eszter

Szeizában:  Szabó Botond, Horváth Dávid, Virág Zsombor, Keita Miyamoto, Hatsuhiko Murakami, Horváth Márton

A képre kattintva a további fotókat is elérhetik.

Október 22-én Békéscsabán mérték össze tudásukat a magyar kendosok az Országos Egyéni Bajnokságban. A verseny meglepetése volt, hogy klubtársunk, Dubi Sándor, miután elköszönt a magyar válogatottól, mégis versenybe szállt. A versenyt kis ünnepély előzte meg, ugyanis a Viharsarok Kendo Klub idén ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját. Számunkra pedig azért marad emlékezetes a verseny, mert hosszú idő után kisbusznyi gyermeket indítottunk, akik nagyon szép eredménnyel végeztek.

SZJKK kendo oeb

Álló sor: Babos Gábor, Fekete Barna, Dubi Sándor, Czifrik Balázs, Horváth Kristóf, Dubi Attila; seizaban: Kiviharju Vince, Koós Armand, Végh Csanád, Élő Zsombor
Eredmények:

Nagy gyermek kategória:
1.Koós Armand
3. Németh Csanád
Fighting Spirit: Élő Zsombor, Fekete Barna 

Felnőtt kategória:
1. Dubi Sándor
2. Dubi Attila
3. Babos Gábor

Dubi Attila, klubunk edzője és a magyar kendo válogatott másodedzője, Koós Armand az SZJKK egyik ifjú tehetsége, illetve a Czifrik Balázs a Magyar Kendo Szövetség kommunikációs munkatársa volt a vendége a Győr+ Rádiónak. A kendórol, a Szigetközi Junior Kendo Klub sikereinek titkáról, illetve a közelgő iaido Európa-bajnokságról beszélgettünk.

Az adást itt hallgathatjátok meg.

Bajzát Zsuzsi, Czifrik Balázs, Dubi Attila, Koós Armand

 

Fiataljaink először indultak korosztályos országos kupán. A VII. Junior Országos Kendo Kupán kiemelkedően szerepeltünk, büszkék vagyunk fiataljainkra.

Eredmények:

Kihon:
1. Horváth Marcell
2. Rippert Sándor
3. Élő Eszter
Fighting Spirit: Molnár Attila Benjámin​

Gyermek:
3. Vince Kiviharju​

Serdülő
3. Armand Koós​

Fighting Spirit: Horváth Kristóf​

Felső sor: Németh Csanád, Babos Gábor, Dubi Attila, Dubi Sándor, Czifrik Balázs

Középső sor: Fekete Barna, Koós Armand, Kiviharju Vince, Horváth Kristóf, Élő Zsombor

Szeizában: Molnár Attila, Virág Zsombor, Horváth Marcell, Horváth Dávid, Reiter Sándor, Élő Eszter

Kedves SZJKK tagok, szülők, rokonok, barátok, támogatók!

 

Hagyományainkhoz híven ismét SZJKK családi napot szervezünk, amelyen szeretettel látunk minden klubtagot, szülőt, rokont, támogatót, barátot és barátnőt!

A nap folyamán főbb elfoglaltságaink a következők lesznek: fürdőzés, bringatúra, bográcsozás, szalonnasütés, foci, ismerkedés és csapatösszetartás.

 

Részletes program:

SZJKK tagoknak (és aki még szívesen csatlakozik):

10.00-kor indulás biciklivel a győri strandra, ott 3 órás jeggyel egy kis csobbanás. Győrzámolyon a „nagybolt” COOP előtt lesz a gyülekező. Együtt megyünk a töltésen egészen a fürdőig.

A győriek egy kis plusz edzésként előbb Zámolyra kerekeznek ki Cz. Balázs vezényletével, találkozó 8:15-kor a Dunakaputéren, indulás legkésőbb 8.30-kor.

A lubickolás után fagyizunk egyet, és irány vissza a győrzámolyi sportpályára. Várhatóan 15-16 óra között érünk vissza.

Szülők, családtagok, rokonok, barátok, támogatók…

14.00-kor szülők vezetésével bográcsozás. Javasolt menü: pincepörkölt. Kedves zámolyi Szülők, ki vezetné a főzést szívesen? Ki tud bográcsot hozni és egy kis tűzifát?

18:00 körül tábortűz, szalonna-, zöldség-, hús-, kenyér-, virslisütés stb.

20:00 körül a győri különítmény nyeregbe száll és hazateker.

A főétel alapanyagait, és a sütögetéshez a kisebb dolgokat a klub vásárolja. Arra kérünk mindenkit, aki mást szeretne enni, mint a kínált választék, az legyen szíves, és egyénileg hozza magával (Pl: vegetáriánus étel, sült csiga…)

Mivel falun leszünk, hiányt semmiben sem fogunk szenvedni. Mindent megoldunk.

További programok:

Csapatösszetartás, foci, barátkozás, ismerkedés.

Költségek: A fürdőbelépő és fagyi pénz kb. 2000Ft

Kérem, mindenki jelezzen vissza e-mailban csütörtökig, hogy jön-e, és ha igen, hány fővel. Ha valaki esetleg nem tud jönni, akkor azt is írja meg.

SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT!

A Hungária Kendo Kupa a legrangosabb magyar szervezésű nemzetközi kendós verseny. Idén 21 ország 198 versenyzője indult el a versenyen.

Számunkra azért is fontos volt a verseny, mert klubunk fiataljainak ez volt az első bogus versenyük, és nem volt szégyenkezni valónk, mert nagyon szépen szerepeltünk.

Mindenkinek szívből gratulálunk. :)
Gyermek kategória:
2. Koós Armamd
3. Fekete Barna
3. Horváth Kristóf

Felnőtt kategória:
Fighting Spirit - Dubi Attila

 

A teljes fényképalbum a képre kattinva nyílik meg.

 

Felső sor: Dubi Attila, Fekete Barnabás, Élő Zsombor, Dubi Sándor

Alsó sor: Élő Eszter, Horváth Kristóf, Koós Armand

A 23. Sakura Kupán a győrzámolyi Szigetközi Junior Kendó Klub versenyzői közül kihon A korosztályban (12 éves korig fiúk és lányok vegyesen) Koós Armand első, Élő Zsombor második, kihon B-ben (13–15 éves kor között, fiúk és lányok vegyesen) Horváth Kristóf Olivér első, Fekete Barnabás István második lett. A Fighting Spirit díjat (a legjobb küzdőnek járt) Élő Eszter kapta. - írja a Kisalföld.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Április 23-án, a 23. Sakura Kupán kiváló eredményeket értek el a fiataljaink.

A rangos nemzetközi versenyen 9 ország, több mint 120 versenyzője indult.

Kihon A kategóriában Koós Armand aranyérmet, míg Élő Zsombor ezüstérmet szerzett.

Kihon B kategóriában Horváth Kristóf aranyérmet, míg Fekete Barnabás ezüstérmet szerzett.

Fighting spirit: Élő Eszter

Gratulálunk mindenkinek!

A teljes fotóalbum az alábbi képre katintva érhető el:

A csapat

Álló sor (balról jobbra): Élő Eszter, Fekete Barnabás, Oláh Benedek, Németh Csanád, Kamocsai Péter, Czifrik Balázs, edző: Dubi Attila

Szeizában: (balról jobbra): Horváth Kristóf, Horváth Dávid, Virág Zsombor, Molnár Attila, Koós Armand, Élő Zsombor.

Koós Armand, Kihon A aranyérem

 

Élő Zsombor, Kihon A, ezüstérem

 

Horváth Kristóf, Kihon B aranyérem

 

Fekete Barnabás, Kihon B ezüstérem

 

Élő Eszter, Kihon B, Fighting spirit

A Sakura Kupa Magyarország egyik legrangosabb junior és gyermek, illetve 1. dan alatti felnőtt nemzetközi versenye.

Nagy örömünkre szolgál, hogy idén komoly létszámmal, 14 fővel veszünk részt a megmérettetésen, és versenyzőink közül 12 fő gyermek- és juniorkorú.

 A verseny helyszíne:

Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola

2072 Zsámbék, Honvéd utca 4.

VERSENYPROGRAM

2015. április 22. péntek

Sakura Keiko: 19:00–20:30 
Zsámbékon, a verseny helyszínén!

2015. április 23. szombat

Kapunyitás: 8:00

Regisztráció: 8:30–9:00

Shinai-ellenőrzés: 9:00–9:30

Megnyitó: 10:00

Verseny kezdése: 10:15 (a versenyek három pályán zajlanak majd, kategóriánként. Ennek kihírdetésére a helyszínen kerül sor)

A verseny várható befejezése: 17:00

 2015. április 24. vasárnap

Sakura Szeminárium: 10:00–15:00